Uredjivanje i obeležavanje staza ka Ježevcu

Planinarsko društvo Gornjak je u tekućuj godini sredstvima članova društva kupilo motornu kosu (trimer) čime je značajno olakšan i ubrzan rad na uredjivanju i čišćenju staza. Tokom godine su uredjivane tri staze koje iz različitih smerova vode ka Ježevcu. Uredjivana i označavana je:

  • Staza preko Kozjeg Grba, koja kreće od  Šetonjskog mosta
  • Staza od manastira Gornjak
  • Staza preko Lalinog kladenca

Na stazi od manastira Gornjak su pojačane stare oznake i napravljen vidikovac sa koga se pruža pogled na tok reke Mlave sve do manastira. Vidikovac se nalazi na samom početku staze iznad izletišta Čvarinac.

Najviše posla je bilo na stazi preko Kozjeg Grba zbog velike količine sitnog rastinja, zbog koga se staza skoro nije ni koristila. Staza je uredno očišćena i lepo označena tako da i manje iskusni planinari mogu da se njome kreću. Treba da napomenemo da je ova staza strmija i tehnički zahtevnija od ostalih, ali se zato sa nje pružaju odlični vidici na Gornjačku klisuru, kamenolom, bliže vrhu se pruža vidik na celi kraj, u  idealnim vremenskim uslovima se može videti Rtanj, Avala, vetrenjače u Rumuniji…

Na stazi koja prolazi pored Lalinog kladenca su očišćeni delovi koji su zarasli, dodate su nove oznake i usmeravajuće table. Poseban izazov je bio gornji deo staze gde nema drveća na koje se mogu postaviti vidne oznake. Tako da smo primenili sistem sa postavljanje obeležavajućih traka na sitnom rastinje. 

Na samom vrhu je postavljena info tabla sa informacija o samom vrhu, grafičkim prikazima stazama kojima se do njega dolazi i potrebnim vremenima.