Godišnjica osnivanja kluba

Dragi prijatelji planinari PD GORNJAK,

SVIMA NAM OD SRCA ČESTITAM GODIŠNJICU OSNIVANJA DRUŠTVA,
sa željom da nastavimo ovako, i još bolje i istrajnije da radimo na razvijanju planinarskog sporta i razvoju aktivnog turizma, i da se u zdravlju družimo na planini!
Planinarsko društvo „Gornjak“ je osnovano 4. Februara 2009. godine u Petrovcu na Mlavi. Od tada, od „grupe pešaka koji su hodali planinama iz sopstvenog zadovoljstva“ prerasli smo u ozbiljno sportsko društvo koje se sada prepoznaje kao značajno kako u sportskom savezu opštine Petrovac na Mlavi, tako i u planinarskom savezu Srbije. Čak nas u planinarskom savezu Srbije često ističu kao primer kako jedno sportsko društvo u saradnji sa lokalnom samoupravom može da bude inicijator razvoja sportskog i aktivnog turizma na području svoje opštine.
Za 12 godina postojanja razvijali smo se i edukovali, pa je naše društvo iznedrilo licencirane markirante planinarskih staza, planinarske vodiče, alpiniste, sportske penjače, orijentirce, a u toku je i obrazovanje stručnjaka u sportu – operativnih trenera za planinarstvo.
Iako smo jedno od manjih planinarskih društava svojim radom i zalaganjem dokazali smo da možemo dosta toga da postignemo, što je služba vodiča PSS prepoznala i uvrstila Petrovac na Mlavi u jedan od sedam REGIONALNIH CENTARA ZA OBUKU PLANINARSKIH VODIČA.

Do sada smo uspeli da detaljno uredimo i obeležimo oko 80 km PLANINARSKIH STAZA, i to na taj način da svaki turista može bezbedno da izađe do vrha ili vidikovca i vrati se, bez opasnosti da se izgubi u prirodi. Zahvaljujući tome opština Petrovac je veoma posećena od strane planinara i drugih zaljubljenika u prirodu.

Naša planinarska akcija STAZAMA DRAGUTINA TOMAŠEVIĆA svake godine privlači nekoliko stotina planinara, sa tendencijom rasta tog broja.

Aktivno učestvujemo u DANU PEŠAČENJA U SRBIJI , još jednoj tradicionalnoj akciji, uređenom STAZOM ZDRAVLJA (iznad samog grada) koju redovno održavamo i omogućavamo većem broju zaljubljenika u prirodu da svakodnevno prošeta , uživa u prirodi, pogledu na okolinu, održava kondiciju i zdrav način života.

Naravno ne zaboravljamo ni naše najmlađe kojima se kroz SEKCIJE U ŠKOLAMA, u saradnji sa KANCELARIJOM ZA RAD SA MLADIMA PSS, prezentuje planinarstvo i značaj planinarenja za pravilan rast i razvoj i nadamo se da će planinarenje postati jedan od izbornih predmeta u nastavnom planu i programu.
Zahvaljujući samom okruženju i specifičnosti Homoljskih planina na koje smo vrlo ponosni i koje predstavljaju pravi raj za alpiniste na obroncima Malog Vukana i Ježevca postoji više desetina ALPINISTIČKIH I SPORTSKO PENJAČKIH SMEROVA koji su veoma posećeni preko cele godine.

U saradnji sa srednjom školom „Mladost“ u sali za fizičko smo za ljubitelje sportskog penjanja postavili VEŠTAČKU STENU, a pri školi se osniva i SEKCIJA ZA SPORTSKO PENJANJE sa ciljem da deca dobiju još jedan veoma koristan sport u kome mogu da pronađu svoje interesovanje i da razvijaju svoje psihofizičke sposobnosti.
I kao kruna svog dosadašnjeg rada, za sada smo jedino planinarsko društvo u Srbiji koje je uspelo da (u saradnji sa lokalnom samoupravom) izgradi STALNO OPREMLJENI PENJAČKI PUT – VIA FERATU GORNJAK – sportsku feratu, urađenu po svim međunarodnim standardima. Zahvaljujući via ferati mnogi planinari i zaljubljenici u adrenalinske sportove su prvi put posetili opštinu Petrovac, a mnogi od njih se zbog ferate vraćaju i više puta.

Sa težnjom da i dalje doprinosimo razvoju planinarstva i aktivnog turizma u našoj opštini svake godine uređujemo i obeležavamo nove planinarske staze, a započet je i projekat izgradnje ZIP LAJNA preko reke Mlave, sa obronaka Malog Vukana na stene Ježevca. Takođe se planira izgradnja JOŠ DVE VIA FERATE na području Malog i Velikog Vukana.
U svim našim planovima saradnju i podršku imamo od sportskog saveza i turističke organizacije naše opštine, Planinarskog saveza Srbije i službe vodiča PSS.
Zbog svega iznetog, svima Vam iskreno čestitam na uspehu i zahvaljujem na iskrenom trudu, zalaganju i podršci u svemu.

Predsednik PD GORNJAK
Dejan Antić