Planinarska akcija – uspon na planinu Vidlič – 8. juli. 2018.

Planinarsko društvo „GORNJAK“ iz Petrovca na Mlavi u saradnji sa Planinarskim društvom „PRESLAP“ iz Niša organizuje planinarsku akciju:

Uspon na vrhove Basarski kamen (1376 m) i Kozji kamen (1181 m), na planini Vidlič – u nedelju, 8. jula 2018.

Dva fenomenalna vidikovca na planini Vidlič, u zaleđu Pirota, su vrhovi Basarski kamen (1376 m) i Kozji kamen (1181 m). Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje akciju do ovih vrhova u nedelju, 8. jula 2018. godine. Akcija je lagana, i zato pozivamo i planinare i rekreativce da učestvuju.

Akciju je osmislio Nenad Stevanović, načelnik Planinarskog društva „Preslap“ i licencirani vodič Planinarskog saveza Srbije, jedan od najboljih srpskih poznavalaca Vidliča i Stare planine.

Planina Vidlič prostire se u Bugarskoj i Srbiji, od doline Nišave i grada Godeča, sve do Zavojskog jezera i reke Visočice. Najviši vrh Vidliča je Guvnište (1413 m), na koji se planinari mogu popeti sa caribrodske strane, iz sela Gulenovci, ili sa pirotske strane – iz oblasti Visok, iz atara sela Visočka Ržana. Za uspon najpopularniji vrh na Vidliču, godinama je slovio Basarski kamen. Međutim, zadnjih godina, u prvi plan probija se i vrh Kozji kamen. Oba vrha su prilično jednostavna za uspon, lako dostupna, a svakog namernika ovde će dočekati jedinstveni i nezaboravni vidici.

Na Basarski kamen, planinare staza vodi od nekadašnjeg doma, a sada hotela, na putu od Pirota prema Visočkoj Ržani. Do Basarskog kamena i nazad potrebno je preći nešto više od 6 km, staza je prohodna.

Sa Basarskog kamena odlično se vidi najviši deo Stare planine, kao i planine južno i jugoistočno od Pirota – Vlaška planina, Greben planina, planina Belava, te Pirotsko polje i Ponišavlje.

Na Kozji kamen, uspon vodi sa puta ka Rsovcima i Visočkoj Ržani, par kilometara dalje od doma (hotela). Do Kozjeg kamena i nazad razdaljina je oko 6 kilometara, a stazu može preći svaki rekreativac. Ono što se doživi na Kozjem kamenu, jeste fantastičan pogled na Zavojsko jezero, na Babin zub i Midžor, na selo Pakleštica, na krivudavi tok reke Visočice, na kanjon Vladikine ploče…

Na ovoj akciji prepešačićemo oko 13 kilometara i popeti se na Basarski kamen i Kozji kamen. I to nije sve – jer se po silasku sa Kozjeg kamena upućujemo ka selu Rsovci (autobusom, ne pešice), i posetićemo crkvu u steni, posvećenu Svetom Petru i Pavlu, a crkva je najpoznatija po freski na kojoj je Isus Hrist prikazan bez kose na glavi.

SATNICA AKCIJE:

05:10 – polazak sa parkinga kod gimnazije u Petrovcu

09:30 – polazak na uspon na Basarski kamen, od doma (hotela) iznad Pirota

11:00 – izlazak na vrh Basarski kamen (1376 m), zadržavanje na vrhu do pola sata

12:30 – silazak do doma (hotela)

12:45 – polazak autobusom do skretanja za vrh Kozji kamen

13:00 – polazak na uspon na Kozji kamen

14:30 – izlazak na vrh Kozji kamen (1181 m), zadržavanje i uživanje na vrhu do sat vremena

16:30 – povratak do raskrsnice

17:30 – dolazak do crkve Svetog Petra i Pavla u Rsovcima, zadržavanje do 30 minuta

18:00 – polazak za Petrovac

22:15 – povratak u Petrovac

HRANA I VODA: Hrana iz ranca, preporučujemo da se ponesu sendviči i slatkiši. Voda se može zahvatiti u domu (hotelu) iznad Pirota. Preporučena količina vode minimalno 2 litra.

OBUĆA, ODEĆA, OPREMA: Planinarske cipele ili dublje patike, ranac, rezervna majica, tanja jakna u rancu, kačket, tamne naočare, mleko za zaštitu od sunca, rezervne čarape.

TROŠKOVI PREVOZA: 1500 dinara, a za mlađe od 16 godina 750 dinara

ORGANIZATORI AKCIJE (u ime PD „GORNJAK“): Dejan Antić, telefon: 064/2345-518, i Dejan Živković, telefon: 063/696-682
PRIJAVLJIVANJE ZA AKCIJU:Kod organizatora akcije, do 30. juna 2018.

DODATNE INFORMACIJE: Kod vođa akcije i putem elektronske pošte na adresu: gornjak@gornjak.org.rs